Blogs

Jij bent een expert in non-verbale communicatie!

Posted by marijke van dijk on May 29, 2014 at 4:40 AMEigenlijk zijn wij allemaal experts in non-verbale communicatie. Dat kan ook niet anders. We zijn immers genetisch zo geprogrammeerd. Uhh…hoezo, genetisch geprogrammeerd?


De afgelopen decennia heeft men binnen de neurowetenschappen, gedragswetenschappen en genetica nieuwe inzichten opgedaan over de menselijke geest. Zo weten we nu dat alles wat wij denken, voelen en doen voortkomt uit ons brein. En dat brein is een product van biologische evolutie.


Nu is het zo dat wij mensen de laatste eeuwen reuzesprongen hebben gemaakt als het gaat om culturele ontwikkelingen. Landbouw, veeteelt, industriële revolutie, digitale tijdperk, al deze ontwikkelingen hebben zich in een razendsnel tempo voltrokken. Zo snel dat ons biologische systeem dat niet helemaal heeft kunnen bijbenen. Een voorbeeld:


Veeteelt heeft zich in enkele honderden jaren over onze aardbol verspreid en het mogelijk gemaakt om melk te drinken. Het menselijk lichaam heeft echter duizenden jaren nodig gehad om melk te kunnen verdragen.


Onze biologische evolutie loopt dus achter op onze culturele evolutie. En dat maakt dat wij soms nog niet helemaal zijn ingesteld op onze veranderde omstandigheden. Om onszelf te kunnen begrijpen, helpt het dan ook om te kijken naar vroegere tijden toen ons brein gevormd werd. Hoe liepen we er vroeger bij? Tja, met dierenvellen. Hoe communiceerden wij? Nog niet met de prachtige volzinnen die wij nu laten horen. Nee, wij hebben het lange tijd moeten doen met lichaamstaal.


Bovendien leefden wij vroeger in een wereld waar gevaar loerde in de vorm van wilde beesten of woeste krijgers. We moesten dus in een oogopslag kunnen zien of een situatie of persoon ons leven in gevaar kon brengen. Zagen wij bijvoorbeeld een hand op ons afkomen, dan moesten wij onmiddellijk in de gaten hebben of die hand iets vriendelijks van plan was of juist niet. Een gesloten vuist kan een steen bevatten, een open hand niet. Een minimale frons kan dreiging betekenen. Handig om deze tijdig te spotten. We waren dus een kei in het lezen van de lichamen van anderen, zowel van mensen als dieren.


Bron: wikimedia commons. Foto: Danny Vendramini


Nog steeds reageren we automatisch en onbewust op de lichaamstaal van anderen.


We wantrouwen bijvoorbeeld nog steeds mensen die hun handen verbergen of samenballen tot een vuist.


Dit gaat over de verschillende culturele grenzen heen. Natuurlijk zijn er ook culturele verschillen te zien in lichaamstaal, maar een groot deel van onze non-verbale communicatie staat los van landsgrenzen.


Een beetje jammer is het wel dat deze ‘gave’ om de lichaamstaal van anderen te lezen zo onbewust verloopt. Beschikken we over een talent, zijn we ons er nauwelijks van bewust! Bovendien heb je er meer aan als je helder inzicht hebt in hoe je je non-verbale kennis voor je kunt laten werken. Maar goed nieuws: je kunt je latente talent ontbloten en het op de momenten dat je het nodig hebt inzetten. Hoe? Door nu te beginnen met je te verdiepen in lichaamstaal. Ik beloof je: er gaat een wereld voor je open! 

 

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

2 Comments

Reply Dana Starmans
6:44 AM on March 23, 2021 
Beste meneer/mevrouw,

Wij zijn 4 Industrial Design studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en zijn momenteel bezig met een project over robots die reageren op intro- en extraverte kinderen. Sommige robots kunnen al verschillende persoonlijkheden herkennen, maar ze kunnen er nog niet gepast op reageren. Het is ons doel om een gepaste non-verbale reactie van de robot op de kinderen te ontwerpen en daarvoor willen wij meer weten over de lichaamstaal van intro- en extraverte personen. Deze non-verbale reactie willen wij ontwerpen in www.cyberbotics.com en om deze non-verbale reactie zo goed mogelijk te imiteren zouden wij graag willen weten wat de meest karakteristieke kenmerken zijn van non-verbale communicatie bij intro- en extraverte personen. Vervolgens zouden wij deze non-verbale reactie, ontworpen in www.cyberbotics.com, met u willen delen om te kijken of we deze kunnen verbeteren. We horen graag van u of u ons verder wilt helpen.

Met vriendelijke groet,
Kim Keereweer, Ilka van Zeijl, Dana Starmans and Charlotte Meertens
Reply Antoniomit
4:28 PM on December 20, 2021 
It no more than reserve
Bravo, excellent idea
I confirm. All above told the truth. We can communicate on this theme.
Rather excellent idea and it is duly
Excellent variant

https://amic.co.in/catalog/font/