Blogs

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Posted by marijke van dijk on December 29, 2013 at 7:15 AM


Een groepje vrouwen staat met elkaar te praten. Je kijkt ernaar en weet bijna onmiddellijk dat het een aangrijpend verhaal is, want het afgrijzen is van ieders gezicht af te lezen. Plots ontwaar je je eigen gezicht in een winkelruit. Wat zie je? Ook jouw gezicht straalt afgrijzen uit, terwijl je niet eens weet waar het verhaal over gaat!

 

We nemen regelmatig elkaars mimiek over. Dat is een heel natuurlijk verschijnsel.

 

En niet alleen elkaars mimiek. Ook elkaars bewegingen, houding en stemgebruik. Zelfs het knipperen met de ogen, de manier van ademhalen of het bewegen van de neusvleugels. Spiegelen noemen we dat. Naarmate we ons meer met elkaar verbonden voelen, wordt het spiegelen heviger.

 

Kijk maar eens naar een verliefd stel op een terras. Bijna gelijktijdig nemen beide geliefden een slok van hun drankje, gaan ze verzitten of strijken ze over hun arm. Dat gaat heel harmonieus, alsof het is ingestudeerd.


 


Door de bewegingen, stem en mimiek van de ander over te nemen, kun je je beter inleven in die persoon. We voelen beter aan hoe het met de ander gaat, worden empathischer. We versterken zo het contact.

 

Als je merkt dat een ander jou spiegelt, kun je ervan uitgaan dat hij of zij je mag of het met je eens is.

 

Wil iemand jou liever niet kennen of is ie het niet met je eens, dan zal ie jou juist niet spiegelen. Dat verloopt uiteraard geheel onbewust.

 

Spiegelen kun je bewust inzetten. Door zelf (positief) te spiegelen laat je blijken dat je de ander aardig vindt en dat je je op je gemak voelt. Het kan het contact een positief en liefdevol duwtje geven. We begrijpen de ander net iets beter als we zijn of haar ‘ritme’ overnemen en dat helpt weer om op dezelfde golflengte tekomen. En wie wil dat nu niet?

 


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments