Blogs

Leiderschap en lichaamslengte

Posted by marijke van dijk on September 17, 2014 at 4:45 AM


“Mama mia, krijg nou wat!”, dacht de Italiaanse oud-premier Berlusconi nijdig. Had hij zijn ogen plastisch bijgewerkt, zijn wijkende haargrens hersteld en nu deze jobstijding: lange mensen worden meer als leider gezien. Hoe ging hij dat nu oplossen? Met zijn 1.65 m was hij niet bepaald lang te noemen… “Carlo, zorg voor een krukje!” En aldus geschiedde.

 

Overigens gebruikte niet alleen Berlusconi een verhoging om langer te lijken tijdens belangrijke speeches. Ook zijn toenmalige Franse collega Sarkozy, eveneens 1.65 m, beklom de kruk.

 

 

Onderzoek naar leiderschap heeft uitgewezen dat leiders en managers gemiddeld langer zijn dan de mensen aan wie ze leiding geven. Zo is de gemiddelde lengte van de laatste vier Amerikaanse presidenten zo’n tien centimeter langer dan de gemiddelde Amerikaan. Presidentskandidaten die langer zijn dan hun tegenstander blijken een grotere kans te hebben om de verkiezing te winnen.

 

Mensen hebben een voorkeur voor lange leiders.

 

Natuurlijk is het niet zo dat lichaamslengte de doorslag geeft bij verkiezingen of sollicitaties naar de functie van manager. Daar komt gelukkig meer bij kijken. Maar toch… lichaamslengte wordt geassocieerd met intelligentie, gezondheid en leiderschapskwaliteiten. Ga het maar eens voor jezelf na.

 

Stel dat je in een onveilige situatie verkeert. Wie heb je dan liever naast je: een lang of een kort iemand?

 

De lichaamslengte van een persoon heeft invloed op onze denkbeelden over hem of haar. Uiteraard gaat dit geheel buiten ons bewustzijnsniveau om. En dringt er wel iets tot ons door dan geven wij daar een eigen draai aan: we bedenken plausibele redenen om te vergoelijken dat wij voor een lange leider vallen.

Waarom toch deze voorkeur? De evolutionaire psychologie gaat ervan uit dat deze voorkeur door evolutie in ons brein is geslepen. Ooit is het handig geweest om lange mensen als leiders uit te roepen. Grote kans dus dat onze verre voorouders regelmatig hebben geroepen: “Volg die lange!”

Zucht…was ik maar tien centimeter groter…

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments