Blogs

Maar?! Wat?! Als?!

Posted by marijke van dijk on February 1, 2015 at 6:15 PM

 

 

Lichaamstaal of uitstraling verbeteren is werken aan je buitenkant èn aan je binnenkant. Daar kan ik zelf van meepraten. Jarenlang heeft mijn leven stilgestaan door de Maar-wat-als-ziekte. Een hardnekkige kwaal die op de onmogelijkste momenten de kop opstak. Zodra ik in mijn binnenste een verlangen voelde opkomen, tetterde een stem in mijn oor: “maar wat als…?”

 

Wilde ik van baan veranderen? Maar wat als je nieuwe werkgever je jaarcontract dan niet verlengt? Wilde ik salsa-dansen? Maar wat als ik geen danspartner kan vinden? Word ik dan een muurbloempje? Wilde ik wel eens proberen een presentatie te geven? Maar wat als ik dan niet meer weet wat ik moet zeggen? En zo deed ik uiteindelijk liever niets, want wat als…

 

Ik zag het leven als winnen of verliezen.

 

Had ik succes? Dan had ik gewonnen. Haalde ik mijn doel niet? Dan had ik verloren. Mijn angst om te ‘verliezen’ verlamde me. Het deed me stilstaan. Ik ondernam alleen dat waarvan ik wist dat het succes verzekerd was.

Maar langzaam en zeker sloop er onvrede in mijn bestaan. Ik deed niet de dingen die ik graag wilde.

 

Ik bleef hangen in een leven dat ik niet wilde leiden.

 

Het keerpunt kwam toen ik mij minder ging hechten aan het resultaat. Ik wilde bijvoorbeeld dolgraag een boek schrijven, maar ja, wat als nu bleek dat ik niet kon schrijven of niets te vertellen had of dat er geen uitgever was die het boek wilde uitgeven?

En daarbij bleef ik maar denken dat ik eerst meer ervaring met schrijven moest opdoen en eerst meer moest lezen om info te verzamelen en eerst meer tijd moest hebben en dan… En zo schoof ik mijn schrijfdroom maar voor me uit.

Totdat ik me realiseerde dat mijn omstandigheden een jaar later niet opvallend anders zouden zijn. In ieder geval niet veel gunstiger om wel te kunnen schrijven. Een jaar later zou ik weer nieuwe barrières opwerpen.

 

Het lag niet aan de omstandigheden. Het lag aan mij!

 

Dat boek zou er zo nooit komen. ik moest gewoon beginnen: de eerste zin gaan schrijven en dan de volgende. En dan gaan voor een succesvol resultaat, maar tegelijkertijd voor ogen houden dat de wereld niet zou vergaan als dat boek er niet zou komen. Kortom, minder aan het resultaat hechten en meer mezelf een kans gunnen.

Het gevolg was dat ik enorm veel plezier kreeg in het schrijven. Het doel, een boek dat uitgegeven werd, was er nog wel, maar de inspanning, het schrijven zelf, dat leek steeds belangrijker te worden. Ik genoot van het schrijven en zag de vooruitgang die ik boekte. Het maakte me gelukkig.

 

Ik weet dat de Maar-wat-als-ziekte wijdverspreid voorkomt. Misschien heb jij er ook wel last van. Weet dan dat je er wat aan kunt doen.

 

Door je minder te hechten aan het resultaat en je meer te focussen op de inspanning, zal je lef toenemen.

 

Bovendien zul je meer plezier beleven aan het proces, de weg die je bewandelt. Je leert! En het leuke is: zo win je altijd, wat de uitkomst van je inspanningen ook zijn.

 

Ik ben nog niet volledig genezen van mijn Maar-wat-als-ziekte. Van tijd tot tijd steekt deze kwaal nog de kop op. Maar ik laat me er minder door van de wijs brengen. Nou ja, af en toe nog wel, maar vaker durf ik die eerste stap te zetten. De tweede is dan alweer makkelijker en de derde helemaal.

Het plezier en de toegenomen lef is niet alleen voor mij voelbaar, het is ook aan mij te zien. Ik oog lichter en meer in balans.

En wil je weten hoe het met mijn boek is afgelopen? Dat is er gekomen. En om het nog mooier te maken: het is er niet bij één gebleven. ☺

 

Tja… als ik het kan, kan jij het ook!

 

Maar…misschien heb jij daar wel wat hulp bij nodig. Ik wil je helpen je eigen groeimindset te ontdekken.

 

Je kunt me daarvoor inhuren als coach, spreker of trainer. Zet ook die eerste stap en ervaar wat het met je doet.

 

Succes!

 


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments